Fråga dig vad du vill ha

Det vi fokuserar på växer. Ofta fokuserar vi alldeles för mycket på det vi inte vill ha. Fråga dig vad du vill ha i stället. Hur ser dina drömmar ut? Vad vill du jobba med, hur vill du må, vilka egenskaper uppskattar du hos en partner, hur vill du bo, vilken typ av människor vill du umgås med?

Det är viktigt att du inte censurerar dig själv i det här stadiet. Glöm hinder och svårigheter för ett tag och fantisera fritt hur du vill ha det. Om du tar dig tid att måla upp hur du verkligen vill ha det är sannolikheten stor att du rör dig närmare det du vill ha. Underligt nog fungerar det ofta åt andra hållet också – när du fokuserar på det du vill ha så tycks det dras till dig. Om du i nuläget tycker att olyckor dras till dig så fundera ett ögonblick på vad du brukar fokusera på i dina tankar.

Här vill jag dock bestämt ta avstånd från mången självhjälpslitteratur som drar det här in i absurdum och gör dig fullständigt ansvarig för alla olyckor, sjukdomar och allt elände i ditt liv. Att fokusera på det du vill ha (eller inte vill ha) fungerar inte som någon magisk trollformel eller en postorderbeställning. Oavsett om det är ren psykologi som styr eller om det finns någon större kraft utanför oss själva, så måste vi förstå att verkligheten är komplex och många oönskade saker sker utanför vår kontroll. Vi kan inte kontrollera allt. Det vi kan kontrollera, om vi tränar på det, är hur vi förhåller oss till det som händer. Om vi i det händelseförloppet ha klart för oss vad vill, kommer vi ha långt mycket större möjligheter att se dörrar som öppnas för oss och ta vara på tillfällen som kommer i vår väg.

Det är lätt att testa. Ta dig till en plats med mycket folk, till exempel ett köpcentrum en fredagseftermiddag. Bestäm för att fokusera på till exempel män eller kvinnor med gröna jackor. Du kommer se långt många fler gröna jackor än om du inte hade fokuserat på det. Fortsätter du så här tills det blir en vana, kommer det knappt ta någon kraft alls från dig. Det kommer att dyka upp gröna jackor framför dig utan nämnvärd ansträngning från din sida. Och så länge gröna jackor tillför något positivt i ditt liv kommer du får mer kraft tillbaka än vad du ger.

Eftersom det finns så många olika färger på jackor behöver du alltså ta reda på vilken färg du vill ha (istället för att gå omkring utan att veta vilken färg du vill ha) och sedan medvetet fokusera på den färg du önskar (istället för att omedvetet fokusera på färger du inte gillar).

Om du går omkring och oftast låter tankarna fara utan medveten styrsel från dig, kommer ditt fokus åka än hit och än dit, mellan ett och noll. Alla färger sveper förbi dig och du blir lätt ett offer för dina egna omedvetna tankar (som ofta är färgade av rädsla, stress och oro) eller av yttre påverkan från omgivningen (som vill ha det som de vill, vilket inte alls behöver sammanfall med vad du vill).

Som en mycket positiv bieffekt när du fokuserar på det du vill ha så försvinner eller minskar allt det där andra som du inte vill ha. Det får ju inte ditt fokus längre. Sluta alltså att kämpa MOT det mörka. Försök att INTE tänka på en elefant, så tänker du på just det, eller hur. Tänd ett ljus istället och tänk på det du vill ha. Då ser du inga elefanter längre.

Ha det gott! :)

>