Medvetandegöra

I tidigare inlägg konstaterade vi att självkännedom leder till ökad självkänsla.

En väg till ökad självkännedom är att medvetandegöra vad som sker inom dig. En del tankar och känslor är du förstås redan medveten om, medan många andra känslor och tankar är mer eller mindre omedvetna.

Allt du är omedveten om kommer obevekligen att styra dig, och det kommer inte alltid att styra dig till det som du tycker är bäst för dig. Du kan inte välja något annat, bättre så länge du låter dig styras av ditt omedvetna. Det enda du kan bestämma över är det som du är medveten om. Ditt omedvetna lever sitt eget liv – så länge du inte tittar till det. Du lämnar inte ett barn utan tillsyn några längre stunder, så varför lämna ditt omedvetna utan omtanke och omsorg?

Genom att bli mer observant och medvetet “se efter” vad som försiggår i ditt inre just nu, så kan du föra upp omedvetna och halvt medvetna processer till ytan, till ditt medvetna jag.

Det räcker gott och väl med att reflektera över vad du känner och tänker just nu, du behöver inte analysera hela ditt liv i den här övningen. Var nyfiken, frågvis och ifrågasättande om det du upptäcker hos dig själv. Fokusera på det, gå in i det, analysera och känn in! Vänd på de stenar du ser med nyfikenhet och spänning! :)

Sudda inte för dig själv! Ibland går suddandet igång automatiskt för att ditt medvetna jag inte ska få reda på vad som finns i det omedvetna.

Du kanske undrar varför ditt omedvetna vill mörka för dig på det här sättet? Jo, ditt omedvetna känner vad du vill. Om du inte visar ditt omedvetna något större intresse eller till och med är rädd för vad som finns där så kommer ditt lojala omedvetna att skydda dig från det som finns där. Så fungerar vi. Det omedvetna försöker sedan att klara sig på egen hand men vill helst av allt ha din kärlek och uppmärksamhet.

Är det dags för dig att ta hand om det lilla barn som bor där inom dig och ge ditt inre barn den kärlek det längtar efter?

Ta makten över dig själv och låt inte ditt inre omedvetna barn få härja fritt. Ditt omedvetna behöver din medvetna ledning, först då blir ditt omedvetna din vän. Det handlar alltså inte om att döma eller förkasta delar av dig själv. Det handlar om lära känna dig själv, ditt inre, och att bli vän med både mörka skuggor och ljusa sidor. Skuggor kan vara både sådant du ogillar hos dig själv eller de oförätter du har upplevt i livet. Först när du sätter ljus på skuggorna kan de lösas upp.

Ibland kan det vara jobbigt och smärtsamt att möta sitt mörker, men ge inte upp! Det finns minst en person i ditt liv som kan hjälpa dig. Samtidigt hjälper du honom/henne. Det är en person som behöver mer kärlek än du anar.

Klicka Här Om Du Vill Veta Vem Det Är.

 

>